HAVO 3

TOELICHTING CIRKELDIAGRAMMEN HAVO 3

In deze cirkeldiagrammen is te zien waar de tandplak zich in de mond van de proefpersonen bevindt. In het diagram van de eigen poetsmethode is te zien dat er bij niemand tandplak op / tussen de tanden zit, terwijl er zich bij de poetsmethode volgens de tandarts  10% van de tandplak op deze plekken bevindt, een toename van 10%. Ook is er een afname te zien in de diagrammen. Waar bij de eigen poetsmethode nog 15% van de tandplak aan de buitenkant van de kiezen zit, bevindt zich bij de poetsmethode volgens de tandarts geen tandplak op deze plek. Op de overige plekken is relatief weinig verandering te zien, langs het randje van het tandvlees (30% - 38%), aan de binnenkant van de kiezen (3% - 4%), aan de binnenkant van de tanden (15% - 10%), boven op de kiezen (3% - 7%) is een kleine toename waar te nemen. Aan de buitenkant van de tanden (34% - 31%) is een kleine afname waar te nemen.

 

TOELICHTING STAAFDIAGRAM HAVO 3

In dit staafdiagram is te zien hoeveel stukjes tandplak er geconstateerd zijn. Wij hebben hier het gemiddelde van genomen. Op deze manier kan men zien of de methode volgens de tandarts geholpen heeft. Uit dit staafdiagram is af te lezen dat het gemiddelde aantal enorm is afgenomen, met 2,50: van 6,95 naar 4,45.

Bij havo 3 heeft de tandartsmethode ervoor gezorgd dat het gemiddelde van 6,95 is afgenomen tot 4,45. Bij havo 3 kan dus gesteld worden dat de poetsmethode volgens de tandarts zorgt voor een significante afname van de hoeveelheid tandplak.