Inleiding

 

Toen wij ons onderwerp voor ons profielwerkstuk moesten bedenken, en wij geen idee hadden waar we ons profiel werkstuk over wilden doen, zijn wij op internet gaan zoeken naar een geschikt onderwerp. Zo kwamen wij op de website van de Radboud Universiteit Nijmegen terecht.[1] Via deze site werden we doorverwezen naar exo-steunpunt een zusterwebsite van de Radboud Universiteit. Op de site stonden per vak verschillende onderwerpen. Bij het vak Biologie stond een onderwerp dat ons erg aansprak, namelijk: wat is de invloed van tandpasta op bacteriën in tandplak?[2] Omdat dit moeilijk te testen is, zijn we op zoek gegaan naar een ander mogelijk onderzoek wat te maken heeft met Tandheelkunde. Een van ons, Hanneke, wil namelijk Tandheelkunde gaan studeren. Voor haar is dit onderwerp handig voor de decentrale loting Tandheelkunde. Uiteindelijk hebben we voor het onderdeel mondhygiëne gekozen.

 

Bij het bedenken van onze hoofdvraag en deelvragen, hebben wij ons eerst af moeten vragen wat we nou precies willen onderzoeken. Hieruit is de volgende vraag gekomen wat wij willen onderzoeken: leidt het poetsen volgens ‘’de tandartsmethode’’ tot minder tandplak? Dit onderzoek zou een praktisch onderzoek zijn en bevat dus niet heel veel informatie uit bronnen. Aangezien er toch het een en ander aan achtergrondinformatie nodig is, hebben wij een aantal deelvragen bedacht die betrekking hebben op ons onderzoek. Dit zijn de volgende deelvragen:

  •  Wat is tandplak? – Deze vraag is van belang, omdat tandplak geteld wordt op de tanden. Als je niet weet wat tandplak is, dan weet je ook niet of het nuttig is om ernaar te onderzoeken.
  • Hoe ontstaat tandplak? – Deze vraag is van belang, omdat tandplak toch wel een groot onderwerp van ons onderzoek is.
  • Wat zijn tandplaqueverklikkers? – Deze vraag is van belang, omdat wij met tandplaqueverklikkers gaan werken. Deze verklikkers zijn nodig om het aantal stukjes tandplak te kunnen tellen.
  • Welke poetsmethode wordt aangeraden door tandartsen? – Deze vraag is van belang, omdat wij na ons onderzoek willen weten of de poetsmethode volgens de tandartsen leidt tot een beter poetsresultaat. Als wij dan niet weten wat de poetsmethode is, kunnen wij ook niet weten of deze poetsmethode beter is.

 

Wij verwachten dat de poetsmethode volgens de tandartsen leidt tot een beter resultaat bij alle proefpersonen. Tandartsen zijn gespecialiseerd in tanden en de vorming van tandplak. Zij weten dus hoe je het beste tandplak kan verwijderen door middel van poetsen. Zij hebben een lange studie achter de rug en weten dus veel van de onderdelen: tandplak, tanden en mondhygiëne. Daarnaast denken wij dat zij naast de genoemde onderdelen ook verstand hebben van de poetsmethode, omdat het in onze ogen een erg belangrijke handeling is voor het verwijderen van tandplak.

 

Tandplak is een zacht, kleverig en geelwit laagje, wat zich voortdurend op de gebitselementen vormt. Het laagje wordt gevormd door bacteriën en de producten daarvan. Deze elementen zorgen voor dat zacht, kleverig en geelwit laagje.

 

Dit onderzoek heeft betrekking op eigenlijk iedereen met tanden, maar met name jongeren. Zij moeten nog een lange tijd met hun gebit. Wij verwachten dat zij slechtere eet-/drinkgewoontes hebben dan de meeste volwassenen, omdat zij op een leeftijd komen waar ze verantwoordelijk zijn voor zichzelf. Over het algemeen kunnen zij zich nog niet goed genoeg onder controle houden. Omdat wij voor ons onderzoek jongeren als proefpersonen gebruiken, zijn onze resultaten op hen gebaseerd.