Over Ons

Wij zijn Hanneke Koedijk (18) en Dilore Mulder (17). Wij zijn allebei woonachtig in Zwolle.

(Links Hanneke, rechts Dilore)

 

Aangezien wij in het laatste jaar zitten van vwo, moeten wij dit jaar ons profielwerkstuk inleveren. Dat is verplicht als je in je laatste jaar zit, of ookwel je eindexamenjaar. Wij hebben gekozen voor tandenpoetsen, omdat wij dit toch wel een belangrijke handeling vinden die 2x per dag verricht moet worden.

 

Wanneer er niet goed voor het gebit gezorgd wordt, is er een grotere kans op gaatjes, een stinkende adem of iets dergelijks. Nu zal er wel gedacht worden dat er meer belangrijke handelingen zijn op een dag. Wij hebben juist voor deze handeling gekozen, omdat Hanneke graag Tandheelkunde wil gaan studeren na haar vwo. Dilore daarentegen wil graag de accountancy in, dus voor haar is dit wat minder van belang. 

 

Wij zullen ons nog even verder introduceren en wij zullen ook nog vertellen wat wij van dit onderzoek vonden. 

 
Dilore Mulder: '' Aan dit onderzoek heb ik met veel plezier gewerkt. Het was erg interessant om met Aukje Egbers, de preventieassistente, te praten. Het heeft mij wel aan het denken gezet. Er werd mij dus verteld hoe je het best je tanden kan poetsen, om ervoor te zorgen dat er zich zo weinig mogelijk tandplak in de mond bevindt. Hier heb ik zelf dus ook wat aan gehad. In groep 3 op de basisschool is er een mevrouw langsgeweest en zij had ons dus leren poetsen. Op een moment hanteer je toch je eigen poetsmethode. Dit gaat automatisch. Na dit onderzoek ben ik toch wel overgestapt op het poetsen volgens de manier die Aukje mij heeft verteld, omdat dit bij mij een beter resultaat opleverde. De samenwerking bij ons verliep goed en het was leuk om te zien dat de proefpersonen het ook leuk en interessant vonden om met hun gebit bezig te zijn. Kortom, ik heb van dit onderzoek genoten!!''
 
Hanneke Koedijk: ''Nu we klaar zijn met dit onderzoek kijk ik met een tevreden blik terug. De samenwerking tussen Dilore en mij verliep goed, we hebben veel overlegd en bijna alles samen uitgevoerd. Dankzij Aukje Egbers, de preventieassistente, werd het mij duidelijk hoe belangrijk tandenpoetsen is. Ik heb dan ook met plezier de informatie die we van haar kregen proberen over te brengen op onze proefpersonen. Nadat Aukje ons de ''BBB-manier'' had uitgelegd ben ik het zelf ook gaan poetsen volgens deze manier. In het begin was het wennen maar nu gaat het automatisch. Dilore en ik hebben zelf ook meegedaan aan het onderzoek, dit was een leuke ervaring. Ook was het leuk om te zien dat onze proefpersonen plezier hadden in het tandenpoetsen.''

Dankbetuiging

Om ons profielwerkstuk mogelijk te maken, hebben wij steun gehad van een aantal personen.

 

Laten we als eerst beginnen met Aukje Egbers. Zij is de preventieassistent bij DentalClinics Zwolle. Zij heeft ons een aantal tips gegeven zoals hoe wij aan gratis proefmonsters konden komen. Verder heeft zij ons een aantal tandplaqueverklikkers gegeven en heeft zij ons het een en ander uitgelegd over tandenpoetsen en waar je op moet letten.

 

Wij zijn bij haar terecht gekomen, door de tandarts van Dilore. Zijn naam is Wouter Kuipers. Hij vertelde ons dat wij het best contact op konden nemen met Aukje. Zonder Wouter en Aukje waren wij niet zo gemakkelijk aan informatie en dergelijke gekomen.

 

Daarnaast heeft onze begeleider Emiel Dakhorst, biologie-docent, ons begeleid tijdens ons profielwerkstuk. Hij heeft gezorgd voor een aantal proefpersonen, namelijk zijn mentorklas en co-mentorklas. Deze proefpersonen uit klas 3 havo willen wij dus ook enorm bedanken.

 

Tot slot heeft een gedeelte van onze klas ook meegewerkt aan ons onderzoek. Dit waren 9 leerlingen. Wij willen hen ook bedanken, omdat er zonder proefpersonen geen onderzoek plaatsgevonden had.